Знижки 20% до дня матері! Дізнатись більше
Видавництво Навчальна книга – "Богдан" Купити електронні книги

Безкоштовно доставляємо замовлення від 300 грн - "УкрПошта" та від 500 грн - "Нова Пошта"

Новини
08.03.2022 Як зберігати спокій у час війни: поради психологів.

Як зберігати спокій у час війни: поради психологів.

    Для більшості українців початок воєнних дій став справжнім стресом. В одну єдину мить кардинально змінилося їхнє життя, те, що було актуальним ще вчора, сьогодні стало марницею. Прості мирні люди опинилися під обстрілами, вони втратили домівки, хтось намагається евакуюватися у більш безпечні місця, а хтось залишається в укриттях і бомбосховищах. І найважливіше зараз – глибоко вдихнути – і заспокоїтися. 
    Звісно, складно давати якісь універсальні поради, адже багато залежить від того, де саме ви зараз – чи в оточенні, чи дорогою до тимчасового сховку, чи встигли евакуюватися, чи працюєте у тилу. 
    Та психологи виокремлюють кілька рекомендацій, які будуть зараз корисні для кожного.

Як знизити стрес у час війни?

1. Припиніть постійно моніторити новини!

Зрозумійте, від того, що ви постійно – з ранку до ночі – дивитеся чи слухаєте шокуючі новини з усіх фронтів, вашій психіці точно не стане краще. Ви ж нічим не можете змінити ситуацію – це по-перше. А по-друге, чимало людей, особливо творчих, дуже емпатичні і переживають кожну чужу трагедію як свою. 

Тож якщо ви саме такі, то обмежте огляд новин до 1 години – пів години вранці і пів години в обід. Перед сном краще поговоріть з близькими, пригадайте щось хороше чи будуйте позитивні плани на майбутнє.

2. Більше спілкуйтеся і підтримуйте людей!

Одразу попередимо, що спілкування – це аж ніяк не переказування новин і фейків, не нагнітання і без того напруженої атмосфери балачками типу «братової сестри швагровий дядько сказав, що завтра…». 

Говоріть на прості буденні теми. Намагайтеся допомагати у дрібничках і у важливих справах. Якщо у вашому будинку лишилося лише кілька заселених квартир, познайомтеся з сусідами, припильнуйте, чи є хтось, хто би купував їжу та воду стареньким. Будьте ввічливі та щедрі на добро.

 3. Намагайтеся робити звичайні буденні справи!

Що би не творилося навколо – залишайтеся людьми. У яких би обставинах ви зараз не опинился, продовжуйте виконувати «щоденні маленькі ритуали» – чистіть вранці зуби, вмивайтеся, зволожуйте шкіру кремом, випивайте склянку води натще..

Це допомагає  зосередитися на стані «тут і зараз» та вносить хоч якийсь лад у розхристане війною життя.

4. Обіймайте і кажіть рідним, що любите їх!

У час війни кожне ранкове sms близьким людям «Як ти?» тотожне фразі «Я тебе люблю». Якщо ж ваші рідні і близькі поряд – вам неймовірно пощастило! Обіймайте їх якнайбільше та за будь-якої нагоди! Говоріть, як ви їх цінуєте та любите.

5. Завжди майте план подальших дій!

Звісно, всі ми щиро сподіваємося на краще, та що би не трапилося завтра, завжди краще мати заготовлений план дій, як чинити в тій чи іншій ситуації. Домовтеся з близькими зазделегідь,  що робити, якщо, наприклад, зникне інтернет чи телефонний зв’язок, де і коли ви повинні зустрітися чи куди тікати.

6. Майте напоготові «тривожний рюкзак»!

Хоч він і називається «тривожний», та насправді додає спокою і впевненості. Покладіть туди всі найважливіші предмети:

  • документи,

  •  гроші,

  •  ліхтарик, 

  • додатковий телефон (бажано кнопочний), 

  • павербанк, 

  • зарядні пристрої, 

  • пляшку води, 

  • їжу, що не псується,

  • теплі шкарпетки, 

  • комплект змінної білизни, 

  • теплий светр, 

  • запас ліків,

  •  ключі тощо – і ви знатимете, що все украй необхідне у вас уже під рукою. 

7. Не звинувачуйте себе!

Війна – це завжди час нелегких виборів і рішень. Чимало людей зараз змушені тікати з-під обстрілів, залишаючи рідні домівки та друзів. Жінки і діти  шукають прихистку в українському тилу, а хтось стає біженцем за кордоном. Часто їх потім роздирають сумніви: «Чи все ми зробили правильно? Чи не є це втечею?»

Заспокойтеся! Ви вчинили правильно! Не бійтесь зробити цей крок. Матеріальне можна відбудувати, втрачене заробити, а от  здоров'я та життя не повернеш. Ваші  сім'ї – це найбільша цінність, їх треба зберегти! Більшість чоловіків зараз воюють – це їх фронт. А фронт жінок – зберегти сім’ю та життя й здоров’я дітей.

8. Використовуйте техніки релаксації!

Слідкуйте за своїм диханням, питайте себе: «А як я дихаю?», і щойно в акті дихання беруть участь непотрібні м'язи – піднімаються ключиці, плечі, напружується шия та щелепи – переводіть подих у живіт. Адже дихати мусить живіт, а не груди! Розслабляйте діафрагму. 

Перевіряйте себе на дереалізацію та тунельний зір. Запитуйте себе: «Що я зараз бачу?» – і перераховуйте все вголос.  

Крутіть головою, переводьте погляд з боку на бік, зверху донизу. Щойно помічаєте, що «зависаєте»  – перезавантажуйтесь.

Закривайте долонями очі на десять секунд і швидко кліпайте.  Потім розтуляйте долоні – і знову перевіряйте  поле зору, поглянувши навсібіч.

Ну і ще не забувайте про «живий антидепресант» – кота).

9. Обмежте стимулятори!

У час війни варто обмежувати стимулятори: не пийте каву й міцний час відрами! І звісно ж – алкоголь й енергетики – табу!

Пам’ятайте, що ваш шлунок і всі слизові оболонки повинні бути максимально зволожені, тож пийте рідину по ковточку, але часто. У стресових ситуація неприпустимо, якщо рот сухий. Коли помічаєте, що немає слини – жуйте жуйки, також можна розсмоктувати таблетки з лізоцимом (типу Лісобакт). 

10. Допомагайте як можете і чим можете.
 Але думайте передусім про власну безпеку!

Допомога може бути різною, не всі здатні воювати. Можете волонтерити – ласкаво просимо! Сходіть для когось у магазин, пожертвуйте гроші на армію чи для біженців. 

Готові прийняти родину з Харкова чи Києва – Бог вам віддячить сторицею. Хочете ліпити вареники для хлопців тероборони – це чудова справа! Печіть хліб, шукайте ліки, проводьте майстерки з дітками-біженцями – це все благородні справи в ім’я нашої спільної  перемоги.

Якщо ви медик, то навчіть всіх охочих надавати першу медичну допомогу, це може врятувати чиєсь життя. Якщо психотерапевт чи психолог – говоріть з людьми, які опинилися у складних ситуаціях. Пам’ятайте, що навіть добре слово, сказане вами у черзі чи на вокзалі, здатне змінити настрій людини!

А ще корисно для зняття стресу робити щось руками, адже дрібна моторика рук гармонізує загальний стан людини. І найкраще для цього годиться плетіння маскувальних сіток. Це ж подвійна користь – і вам, і армії!

11. Радійте маленьким дрібницям!

Так, у час війни складно радіти. Але приводи, нехай і незначні, завжди присутні! Зумійте побачити серед жахіття щось незначне і прекрасне: квіточку, що вигулькнула з-під снігу, клаптик блакитного неба, пташку, що вже починає співати свою несміливу пісню. Зрозумійте, що саме з таких важливих і рідних речей і складається Україна, за яку варто боротися і жити!

12. Довіряйте Богу і ЗСУ!

«В окопах не буває атеїстів» – відома фраза ще з часів Другої світової. І то щира правда. Моліться з надією на перемогу, лягайте спати у вірою в ЗСУ.

Слава Україні!

Повернення до списку

Повідомити про неточність Закрити
Будь ласка, корректно заповніть вказане поле
Будь ласка, опишіть неточність